Project

Wandelroutes in Utrecht Oost

Geplaatst op 18 december 2021, 00:00 uur
Illustration

Er zijn heel veel wandelroutes in Utrecht Oost en hier wordt volop gebruik van gemaakt.

De groenroute van Netwerk Groen Oost
Bewonersinitiatief Netwerk Groen Oost heeft routes gemaakt langs de vele, soms goed verborgen, groene plekjes van Oost. Je komt langs alle prachtige parken, verstopte hofjes, schitterende binnenpleinen, uitbundige moestuinen en woeste natuurgebieden, waarvan vele door bewoners zelf worden onderhouden, op zich al een reden om eens te gaan kijken. Check de route via deze pagina.

“Utrecht Science Park (r)hondje”
Sinds december 2020 ligt op het Utrecht Science Park (USP) een 4km lange route in de vorm van een hond: het “Utrecht Science Park (r)hondje”. Deze route is er speciaal voor diereigenaren, mensen die noodzakelijkerwijs aan het werk zijn op het USP en familie van patiënten van het UMC Utrecht. Het enige wat je hoeft te doen is de straatstickers te volgen. Meer informatie vind je via deze link.

Zonnen en Sterren wandeling
Er bestaat ook een Zonnen en Sterrenwandeling, gemaakt door kinderopvangorganisatie Ludens. Langs zonnen en sterren - en langs Sonnenborgh. Tijdens de wandeling ga je op zoek naar zonnen en sterren. Die zijn namelijk overal in de stad te vinden! Onderweg ontdek je geheime tuinen, loop je over echte spoorrails en aai je een enorme hond van brons (als je durft). Downloaden kan hier.

Oostkrant - wandelingroute met Podcast
De Oostkrant bezocht vele, vaak goed verborgen plekjes in Oost om bijzondere buurtverhalen op te tekenen. Langs de tien mooiste maakten ze een wandelroute. Een groen ommetje door Oost met een lengte van tien kilometer, ongeveer twee uur lopen. Op de website vind je de routekaart  en het GPX bestand voor je navigatiesysteem. Er is ook een versie (de blauwe route) die geschikt is voor rolstoel en kinderwagen, inclusief bijbehorende kaart en GPX bestand.

Herdenkingswandeling door Oost
Saskia Driesen, lid van het Utrechtse 4 mei comité, heeft als alternatief een ommetje uitgestippeld langs alle monumenten, oorlogsgraven en memorabele plekken die verband houden met de tweede wereldoorlog in Oost. Het ommetje is 5,5 km lang en start bij koffiehuis Broodnodig Op ’t Spoor aan de Burgemeester Reigerstraat. Klik hier voor meer informatie.

Wandelroute EXTUIN langs kunstwerken in de wijk
Kunstzinnige audiotour langs kunstwerken in diverse wijken. Twee objecten staan in Utrecht Oost en vele andere kunstwerken staan in andere wijken. Klik hier voor de kunstwerken en de wandelroute. Een van de initiatiefnemers is EXBUNKER in Oost.

Stiltewandeling
Deze wandelroute door Utrecht Oost begint in het Wilhelminpark. Bij de enquête over stille plekken in de stad, heeft een meerderheid aan stadsbewoners dit park gekozen. Het gaat om het groen, de rust, maar ook de gezelligheid die je daar vindt. De route neigt meer naar het centrum dan verder het oosten in, richting Park Bloeyendael, vanwege de drukke Waterlinieweg : een lawaaiig obstakel. Het is een leuke wandeling om de relatie tussen het groen en de rust te onderzoeken. Charmant zijn de voetpaden langs de riviertjes.

Stadswandeling Utrecht Oost
Van verschillende neostijlen, Jugendstil en De Stijl tot hedendaagse architectuur: architectuurhistorica Go Bruens neemt u in twee uur mee door de diverse wijk van Utrecht Oost. Kosten voor deelname zijn 25 euro. De wandeling wordt georganiseerd door de Vrije Academie.

Rondje Oude Reuzen in Wilhelminapark
Parkliefhebbers Desiree van Lieshout en Hanny Sliepen hebben de wandeling ‘Rondje Oude Reuzen’ in Wilhelminapark uitgezet en twintig van deze monumentale bomen in de spotlight gezet, elk met een uitgebreide beschrijving. Zo kun je niet alleen genieten van al het moois in het park, maar al lopend ook nog wat leren. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit:
1 project-update

Marijke van Balen

21-dec-2021 22:22
Project volgens planning

De wandelroutes zijn actueler dan ooit. We werken meer thuis en zitten meer. Een uitstekende reden om tijdens de lunch of na het werk even de benen te strekken en de eigen wijk te verkennen.  Klik hier door naar alle routes (er zijn er wel tien!)


0

Open de update in eigen pagina