Bericht

Behoeftepeiling buurtgericht samenwerken Utrecht Oost

Geplaatst op 1 maart 2024, 14:13 uur
Illustration
profile picture
Jannemiek Sonneveld

In Utrecht Oost wordt actief samengewerkt op het gebied van participatie, welzijn, gezondheid en zorg. Belangrijke opgaven in de wijk Utrecht Oost zijn:

  • Meer sociale cohesie
  • Meer laagdrempelig en preventief werken
  • Meer aandacht voor zelf- en talentontwikkeling
  • Meer aandacht voor een gezonde leefstijl en positieve gezondheid

Jaarlijks wordt een wijkagenda opgesteld. Twee speerpunten van de wijkagenda ‘Samen Oost’ 2023 zijn ‘buurtgericht samenwerken’ en ‘samen leren’. Begin juli 2023 is gestart met bijeenkomsten gericht op het opbouwen van een lerend netwerk omtrent buurtgericht samenwerken. Hiermee wordt invulling gegeven aan een gedeelde behoefte aan samenhang, transparantie, informatie en afstemming. Een middel om de samenwerking/communicatie te optimaliseren is het inrichten van een digitale kennisomgeving.

Een van de uitgangspunten hierbij is dat aangesloten wordt bij de behoefte en werkwijze van gebruikers. In de periode van december ’23 – januari ’24 heeft een behoeftepeiling plaatsgevonden onder professionals en actieve bewoners die aangesloten zijn bij het lerend netwerk ‘Buurtgericht Samenwerken’. Dit onderzoek is uitgevoerd door Jannemiek Sonneveld, onderzoek bij Hogeschool Utrecht. We hebben input opgehaald over de huidige manier van (digitaal) contact en de behoefte gepeild voor kansen en verbeteringen in onderling contact, kennisdeling en samenwerking.

Behoefte digitale kennisomgeving

In de behoeftepeiling wordt een website of digitaal platform meerdere keren genoemd als manier om samen te werken. Een digitaal platform draagt bij aan het delen van kennis, ervaringen en inzichten – samen slimmer worden. Daarnaast voorziet een platform in de behoefte aan overzicht over:

  • Wie zijn allemaal actief in de wijk en wie is waarmee bezig, zowel professionals als actieve bewoners.
  • Activiteiten in de wijk – bijvoorbeeld een interactieve sociale kaart.

Toevoegingen hierbij zijn de volgende voorwaarden:

  • Toegankelijk en laagdrempelig
  • Informatie is up-to-date
  • Functioneel en duurzaam
  • Aansluiten bij wat er al is en dat optimaliseren

Vervolgstappen voor uitwerking wijkplatform

  • Overzicht maken van alle digitale platformen/prikborden.
    o Wie is eigenaar/beheerder
    o Wat staat erop
    o Wat kan je ermee
  • Koppelen aan behoeftes (worden verder uitgewerkt tijdens gesprekken)
  • Stroomlijnen van alle digitale platformen/prikborden zodat alles met elkaar communiceert. Eventueel keuzes maken en ontdubbelen.
  • Voorbereiden op koppelen aan regionaal netwerkplatform

Breder ophalen perspectieven buurtgericht samenwerken

Meerdere initiatieven zijn gaande ter verbetering van de samenwerking van de wijk. Naast het digitale kennisplatform, staan bijvoorbeeld ook het leefstijlnetwerk/leefstijlloket, de wijkbijeenkomsten en de visie ontwikkeling voor het versterken van de wijksamenwerking op de wijkagenda 2024. In een vervolgonderzoek zal in gesprekken breder opgehaald worden wat perspectieven en opvattingen zijn met betrekking tot de diverse initiatieven ter verbetering van de samenwerking in de wijk.

Meer weten en contact

In de bijlage is de volledige uitwerking van de behoeftepeiling buurtgericht samenwerken Utrecht Oost toegevoegd. Bij vragen of interesse om deel te nemen aan gesprekken of onderzoek over het buurtgericht samenwerken in Utrecht Oost kunt u contact opnemen met Jannemiek Sonneveld: jannemiek.sonneveld@hu.nl.