Bericht

Verslag wijkdialoog 'Hoe houden we samen de wijk leuk' op 5 november

Geplaatst op 8 november 2023, 00:00 uur
Illustration

Op zondag 5 november was er weer een wijkdialoog. Het thema was Oost groeit. Hoe houden we samen de wijk leuk? De dialoog was een mooie uitwisseling van gedachten tussen bewoners en vertegenwoordigers rond een vijftal initiatieven en ervaringen van bewoners die allen (meer) verbindingen (willen) organiseren.

De vijf initiatieven:
1. Thirty030 is een initiatief van jongeren die hun tijd vrijwillig beschikbaar stellen met als doel de stad leuker en duurzamer te maken. Wouter Jansen vertelde er gepassioneerd over.
2. Maartje Vermeulen vertelde als bewoner van de wijk Lombok hoe zij zich inzet voor speeltuin Bankaplein (in zelfbeheer) en met een grote groep vrijwilligers zorgt dat de speeltuin een veilige gezellige plek blijft om er samen gebruik van te maken.
3. Wilma de Buck met haar initiatief de Buurtbel Wittevrouwen in NoordOost. Een (digitale) buurtplek op het digitaal wijkplatform waar mensen ideeën en gedachten kunnen uitwisselen, inclusief een overzicht van de buurtactiviteiten die gepland staan.
4. Jeanneke de Boer die als bewoner van Utrecht en sociaal ondernemer (Stichting Culture Connection) in verschillende steden en gemeenschappen muziekprojecten start, zoals Sacred Songs, en vooral merkt dat muziek verbindt.
5. Tessa Hultink, moeder van twee kids en bewoner van Oudwijk. Ervaart dagelijks hoe een wijk in elkaar zit en wat je nodig hebt om daar met twee kids in te leven.

Enkele lessen & inzichten uit de gesprekken:

Initiatief nemen & samenwerken
Om je eigen leefomgeving te verbeteren is initiatief nodig. Samenwerken en anderen betrekken is dan handig. Houd rekening met dagritmes van doelgroepen (studenten, jonge gezinnen, senioren, etc.) Door kleine dingen te doen ontstaat verbinding. Het hoeft niet gelijk heel groots te zijn. Buurtgericht werken vereist het aanstellen van buurtverbinders.

Fysieke ruimtes meer benutten
Oost heeft veel fysieke plekken die vaker benut kunnen worden voor elkaar ontmoeten: meeer huiskamers, culturele activiteiten in de kerken, meer speelruimte en ontmoetingsplekken voor tieners. Speeltuinen als ontmoetingsplek, van speeltuin naar beweegtuin en/of ontdektuin. En ook meer groen in de wijk: speelplekken, buurtmoestuinen, geveltuintjes, boomspiegels.

Talent in de wijk vinden en verbinden
Er is heel talent in de wijk. Hoe vind je elkaar? De communicatie over activiteiten kan beter; deze zijn nu lastig te vinden. Communicatie over buurtinitiatieven in en met de buurt werkt het beste. En vooral creatieve elementen inbrengen: samen muziek of samen andere mooie dingen maken. En nieuwe mensen en groepen vinden en verbinden, zoals jongeren en buurtbewoners met andere culturen.

Veiligheid wordt steeds belangrijker
Wat is een veilige manier om kinderen van en naar school te brengen met het oog op (verkeers)veiligheid: klaar-overs inzetten? Zoals het verbreden van trottoirs en fietspaden, groen over de stoep verminderen zodat er geen hinder is voor voetgangers, fietsen opruimen etc.  De wijkagent een actiever onderdeel van de gemeenschap maken.

Verbindende wijkactiviteiten
En er is behoefte aan wijkbrede activiteiten die diverse stromingen (leefwijzen/religies) bij elkaar brengen (festivals). Een kleding-swap (trekt jongeren aan). Een buurtgroen, een muziek- of een culinair wijkfestival. Of een kunstveiling of lentemarkt. Festivals voor ouderen met dans en beweging. Er is behoefte aan structurele financiële ondersteuning voor duurzame initiatieven en wijkbrede communicatie.

Wethouder Eva Oosters sloot af met de boodschap veel opgehaald te hebben over de behoeften van wijkbewoners. Duidelijk is dat er behoefte is om de gemeenschap te versterken. Het wordt steviger als het uit de bewoners zelf komt: initiatieven/plekken/mensen met de hulp van buurtverbinders. Ze nodigt iedereen uit gebruik te maken van het maandelijkse wijkspreekuur in wijkbureau en haar voor (nieuwe) initiatieven en activiteiten te benaderen.

Deel dit: