Organisatie

Koningshof Utrecht

Non-profit

Op een braakliggend kassencomplex, aan de stadsrand van Utrecht Oost (Koningsweg) hebben wij als groep landschapsontwerpers, in 2012, Stichting Koningshof Utrecht opgericht. Mensen kunnen op Koningshof op hun eigen stukje grond in de praktijk leren om hun eigen groenten te verbouwen. Wij willen  hiermee de bewoners van de stad in contact brengen met voedsel en de herkomst daarvan. 


Het gebied waarin Koningshof ligt, floreerde ooit als ‘de voedseltuin’ voor de bewoners van Utrecht. Als landschapsarchitecten beogen wij deze historische agrarische identiteit van het gebied voor de stad te behouden.


Koningshof is sinds het ontkiemen ervan, een zeer dynamische onderneming. Al snel was de vraag naar een moestuin groter dan het aanbod en werd besloten om uit te breiden. Ook de behoefte aan aanvullende functies zoals een flexibele workshopruimte en ruimte voor educatieve evenementen moest een plek gaan krijgen.


Binnen het ontwerp van het complex is rekening gehouden met de behoefte aan ruimte voor ontwikkeling. De moestuinen worden afgewisseld met verschillende tussenruimten; wisselende afmetingen, groot en klein, open of meer beschut. Voor ieder specifiek evenement is op het terrein een passende plek te vinden.   Kenmerkend op het terrein zijn de verschillende fruitboomgaarden met ‘vergeten’ soorten. De boomgaarden geven een unieke sfeer en eenheid aan het complex. De moestuinentuinen zijn tussen de boomgaarden in gelegen. De maatgeving van deze tuinen zijn gerelateerd aan de historische maat van de kassen,  de eenduidige hekwerken bieden structuur aan de  diversiteit van de verschillende stadstuinders. 

Illustration
 
Deel dit: