Bericht

Rechter verbiedt kwijtschelding gemeentebelasting in utrecht

Geplaatst op 12 september 2024, 17:26 uur
Illustration

Aanslagbiljet voor Gemeentelijke Belastingen. © ANP / ANP XTRA

Rechter geeft Utrecht ongelijk: geen kwijtschelding gemeentelijke belastingen voor lage inkomens

De Utrechtse gemeenteraad mag geen gemeentelijke belastingen van mensen met een laag inkomen kwijtschelden. Dat bepaalde de rechter, nadat de gemeente naar de Raad van State stapte. Het is volgens de rechter niet aan de gemeente om dat soort besluiten te maken.

Emma Thies 11-09-24, 11:37 Laatste update: 11-09-24, 15:40

Gemeenten heffen belasting voor het ophalen en verwerken van vuilnis, voor gebruik van het riool of voor het bezit van een woning. Inwoners met een laag inkomen en weinig spaargeld kunnen hiervoor kwijtschelding krijgen. In december nam een meerderheid van de Utrechtse raad een iniatiefvoorstel van GroenLinks en PvdA aan, waarin de partijen opriepen om bij meer mensen met een laag inkomen deze gemeentelijke belastingen kwijt te schelden. Dit door de vermogensgrens voor het kwijtschelden te verhogen.

Lees ook

Utrecht nam daarmee een risico: gemeenten gaan officieel namelijk niet over belastingmaatregelen. Voormalig minister Hugo de Jonge besloot het ‘Utrechtse besluit’ dan ook te vernietigen.

Terecht vernietigd

De gemeente stapte naar de Raad van State uit onvrede over het besluit van De Jonge, maar kreeg geen gelijk. Het Rijk heeft het Utrechtse besluit terecht vernietigd, oordeelde de rechter, omdat het plan van Utrecht ‘in strijd is met het recht en het algemeen belang’. Het voeren van inkomensbeleid is volgens de rechter ‘geen gemeentelijke aangelegenheid’, maar een zaak van het Rijk.

Utrecht had ‘niet vooruit mogen lopen’

Het wel of niet kunnen kwijtschelden van gemeentelijke belastingen heeft te maken met de hoogte van het spaargeld van een inwoner. De gemeente wilde die grens verhogen. Daarover is momenteel een politieke discussie gaande, die nog niet heeft geleid tot het wijzigen van de landelijke regelgeving.

Hoewel de Tweede Kamer wil dat deze regels herzien worden, had Utrecht volgens de rechter niet vooruit mogen lopen op keuzes die de landelijke wetgever moet maken.

Utrechtse politiek wil einde aan ‘straf voor spaarzame minima’ en sleept Rijksoverheid voor de rechter

De Utrechtse politiek staat lijnrecht tegenover de Rijksoverheid. Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad wil méér inwoners lokale belasting kwijtschelden. Maar de minister zette een dikke streep door het voorstel, omdat het in strijd is met landelijke regelgeving. De gemeenteraad accepteert dit niet en stapt naar de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Jeffrey Stevens 23-07-24, 05:00

‘Een straf voor spaarzame minima.’ Dat is de huidige situatie volgens meerdere politieke partijen in de Utrechtse raad. Wie een paar duizend euro spaargeld heeft óf een auto voor de deur, ontvangt al snel een afwijzing voor kwijtschelding.

Gemeenten heffen belasting voor het ophalen van vuilnis, gebruik van het riool en het bezit van een hond. Inwoners met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen kwijtschelding aanvragen. De vermogensgrens om daarvoor in aanmerking te komen verschilt per huishouden. Zo mag het banktegoed van een alleenstaande niet hoger zijn dan 3275 euro. Voor gehuwden geldt een maximum van 4350 euro. Daarnaast mag de auto waarin je rijdt niet meer dan 3350 euro waard zijn.

Gelijktrekken

De PvdA en GroenLinks lanceerden vorig jaar een voorstel om de vermogensgrens te verhogen. Ze willen de limiet gelijktrekken met de veel hogere vermogensgrens voor de bijstand. Dat vinden zij eerlijker en bovendien makkelijker in de uitvoering. Utrecht kan de regels echter niet zomaar aanpassen.