Veel vragen over energietransitie in Oost; impressieverslag
Hoe isoleer je een (Rijks)monument? Wat kan ik nu doen vanwege een kapotte cv-ketel? Wat zijn UV-panelen? Wel of geen warmtepomp? Wel of niet aansluiten op het warmtenet? Welke installateurs inschakelen? Wat te doen met verhuurders die niet meewerken? Enkele vragen die werden gesteld tijdens het eerste Energiecafé Utrecht Oost. Ruim twintig bewoners kwamen langs, met heel veel vragen.
De vragen en gesprekken gingen grofweg over vier probleemgebieden en oplossingsrichtingen:
Isoleren, isoleren, isoleren; dat kun je leren
Er is nog heel veel mogelijk op het gebied van isoleren en er zijn talloze subsidieregelingen om dat te stimuleren. Om een idee te geven van wat er mogelijk is: dubbel glas, ander glas, strips, goede luchtdichting van ramen en deuren, groene daken, spouw- en dakisolatie. Weet je niet waar te beginnen? Dan kun je een Energie-ambassadeur uitnodigen om een rapport op te laten maken. Ook kun je meedoen aan collectieve inkoopregelingen met geselecteerde installateurs voor bepaalde oplossingen. Ook kun je deelnemen aan online workshops. Ga voor meer informatie naar de website van bewonersinitiatief Energie-U.
Korte termijn oplossingen: individueel van het gas af
De planning is dat in 2034 de gemeente Utrecht de gaskraan dicht draait in de buurten Oudwijk, Sterrenwijk en Wilhelminapark. Wat als je nu al van het gas af wil en/of de cv-ketel nu moet worden ontvangen? En een aansluiting om een warmtenet kan niet of is niet wenselijk om welke reden dan ook. Dat vraagt om enige creativiteit. Misschien een hybride cv-ketel, een warmtepomp (ervoor), UV-panelen op bepaalde plekken in huis en zonnepanelen op het dak installeren? Met een combinatie van maatregelen kom je heel erg ver. Een aantal casussen zal tijdens het Energiecafé Utrecht Oost worden opgepakt.
Lange termijn: allemaal van het gas af
Binnenkort gaat een onderzoeksbureau in opdracht van de gemeente onderzoek doen naar technische oplossingen voor Oudwijk, Wilhelminapark en Sterrenwijk. Bewoners in Utrecht Oost vormen een Energieteam om elkaar en de gemeente te informeren wat er nu en in de nabije toekomst nodig is. Ook de gemeente voert gesprekken met bewoners. Er is veel onduidelijkheid over 'de technische oplossing', vanwege technieken die nog in ontwikkeling zijn, diverse lokale mogelijkheden (nabije rivieren, waterplaatsen of particuliere warmtenetten) en vragen over eigenaarschap: van wie is een collectief of lokaal warmtenet?
Energiearmoede leidt tot weerstand
Een aantal huurders van veelal particuliere verhuurders vroeg aandacht om de energiearmoede in de wijk: de hele winter met de thermostaat op 17 of juist een torenhoge energierekening, verhuurders die niet reageren op diverse verzoeken om hun panden te isoleren, geen geld om eigen investeringen te doen of eventuele leningen daarvoor terug te betalen. Die angst leidt tot weerstand. De weg naar juridische kennis of bijstand weet ook niet iedereen te vinden. Wat zijn de juridische mogelijkheden? Ook dit komt terug tijdens de volgende Energiecafés.
Het was een boeiende avond met veel passie en kennis bij de aanwezigen. Op 5 juni is het volgende Energiecafé Utrecht Oost. Weer van 19.30 tot 21.30 uur in Podium Oost. Het centrale thema is dan: Houd je hoofd koel!