Bericht

Tien tips voor een schone buurt!

Geplaatst op 25 januari 2024, 00:00 uur
Illustration

Robert Camphuysen is Schone Stad Coach bij de gemeente Utrecht en tijdens een buurtbijeenkomst op 24 januari deelde hij met zo'n 20 buurtbewoners onderstaande tips. Aanwezig waren vooral enthousiaste bewoners die regelmatig hun straat schoon prikken ("Het is verslavend leuk.") en kansen zien voor een buurtclub of specifieke maatregelen rond de ondergrondse containers, onder andere tegen het illegaal plaatsen van grofvuil.

Hieronder staan de 10 tips voor een schone buurt:

1 Sneller slim melden: doe bij overlast zo snel mogelijk een melding bij de gemeente. Het streven van de gemeente is om binnen 24 uur problemen op te lossen, binnen 5 dagen moet er zijn gehandeld. Melden kan hier of bel naar 14 030.

2 Stickers op containers: vraag stickers aan voor op de containers waarop staat wat wel/niet mag en wat de boete is als de spelregels worden overtreden. Stuur een mail naar samenschoon@utrecht.nl.

3 Gratis knijpers: haal knijpers (er zijn al 10.000 knijpers uitgedeeld in de stad) bij het wijkbureau (FC Donderstraat 1) en ga lekker in je eigen straat aan de slag met het oppikken van klein afval. In bijna elke buurt zijn bewoners actief. "Het is verslavend leuk."

4 Adopteer een ondergrondse container: via de gemeente kun je een container adopteren. Dan krijg je een sleutel en stok en kun je een ondergrondse container zelf meteen ontstoppen. Er zijn al 80 adoptanten in de stad en hun aantal groeit razendsnel. Stuur bij interesse een mail naar samenschoon@utrecht.nl.

5 Tuintje of hekje om de container: als je adoptant bent dan kun je de gemeente ook vragen om een tuintje of hekje rond de container aan te leggen. Dat voorkomt het illegaal plaatsen van afval rond de containers. Bij de Ooievaarhof hebben ze hier al goede ervaringen mee. Stuur bij interesse een mail naar samenschoon@utrecht.nl.

6 Plandeldag met/in de buurt: doe mee met de Utrechtse plandeldag (datum wordt binnenkort bekend, een zaterdag in juni) en/of doe op 20 september 2024 mee met de World Cleanup Day. In het kader van Utrechtse plandeldag kunnen hesjes en afvalzakken worden opgehaald.

7 Vervangen container: vraag of jouw container (kliko of ondergrondse container) vervangen kan worden als ie te klein blijkt. Stuur een e-mail naar hetnieuweinzamelen@utrecht.nl of bel 14 030.

8 Speciale afvalbakken tegen peuken: vraag of publieke afvalbakken kunnen worden vervangen door afvalbakken met een speciaal bakje voor peuken. Stuur een e-mail naar hetnieuweinzamelen@utrecht.nl of bel 14 030.

9 Buurtappgroep: maak een speciale buurtapp aan of een subgroep in een bestaande (populaire) buurtapp voor alle plandelaars in de buurt. Bijvoorbeeld in Wittevrouwen en rond Oosterspoorbaan zijn buurtbewoners die maandelijks een vast moment (willen) hebben waarop ze samen de buurt schoonmaken en daarna nog even gezellig bijkletsen onder het genot van een drankje.

10 Buurtmeeting met Schone Stad Coach: nodig Robert Camphuysen uit voor een bewoners- of buurtoverleg in de avond om bovenstaande tips en ervaringen te delen. Mail naar Robert Camphuysen voor het maken van een afspraak: r.camphuysen@utrecht.nl.

Heel veel succes!

Deel dit: