Bericht

Samenwerken aan ondersteuning Community-Care (welzijn & zorg)

Geplaatst op 18 december 2023, 13:27 uur
Illustration

Bouwen en zorgen zijn twee verschillende vakken. Vroeger leverde dat ook twee gescheiden werelden op. In de meest extreme zin zag je dat bij gebouwen voor verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Die werden zelfs gefinancierd uit belastinggelden voor de zorg (toen nog de AWBZ).

Bouwen en zorg
zijn uiteraard nog altijd twee verschillende vakken. Maar waar ze goed samenwerken kunnen ze prima functionele gebouwen opleveren die bijdragen aan goede Community-Care op buurtniveau. ZorgSaamWonen laat daar prachtige voorbeelden van zien. Voorbeelden zowel vanuit goed doordachte woonvisies, als ook voorbeelden die bijdragen aan zorgzame buurten. Ook vanuit het thema zorg en het thema thuistechnologie laat ZorgSaamWonen regelmatig inspirerende voorbeelden zien.
ZorgSaamWonen draagt hiermee stevig bij aan een nationale visie op Community-Care.

Zeker 40 organisaties deskundig
Er zijn nog veel meer organisaties die bijdragen aan versnelling van Community-Care. LaCoTA heeft een lijstje van zeker 40 organisaties opgesteld.  Al die organisaties leggen zich toe op een aantal aspecten van de ondersteuning. Binnen een gecoördineerd netwerk kunnen zij samen die ondersteuning versnellen.

LaCoTA
Met een aantal organisaties is LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) inmiddels het gesprek begonnen om te onderzoeken hoe iedere organisatie zijn eigen business kan intensiveren, en toch elkaar kan inspireren en stimuleren. LacoTA wil bovendien onderzoeken hoe zo’n netwerk veel meer ZorgSameMensen, Mantelzorgers en ZorgSameBuren kan bereiken en ondersteunen om zo Wederkerig Wonen, Langer Comfortabel Wonen en Community-Care te stimuleren.

Denkbaar is dat LaCoTA zich gaat omvormen tot een netwerkorganisatie voor Community-Care. Uiteraard met het doel te bouwen aan meer ZorgSameBuurten. Oost voor Elkaar is een prachtig voorbeeld en een echte koploper.
Dit is ons goede voornemen voor 2024.

Ook zelf goede voornemens maken rond Community-Care?
Wordt zelf ZorgSameBuur.

Deel dit: