Bericht

Concert Rubenshof met conservatorium studenten

Geplaatst op 15 november 2021, 09:07 uur
Illustration

Wat keken we er naar uit!  Zestien jonge muzikanten die een gevarieerd concert zouden verzorgen. In de Binnenhof van de Rubenshof: 56 senioren woningen in Utrecht Oost.

Er waren folders gemaakt en het werd geregeld gecommuniceerd via de ‘conciërge’ mijnheer Bos. Om half elf begon het binnendruppelen van de gretige jeugd die in deze Corona tijd ook al lang niet meer gemusiceerd had. De instrumenten werden uitgepakt: een elektrische piano, drumstel, basgitaar, trompet en Bugel. In de gang van de tweede verdieping werd er volop ingezongen. 

Het geluid van de soundcheck bracht nieuwsgierige bewoners al naar buiten. Velen installeerden zich buiten hun eigen voordeur op de 5 gallerijen of in de binnentuin. Sommigen met een kaarsje op tafel. Met een muts op voor de kou al zat het weer helemaal mee deze middag.

De aanleiding van dit al was een verhaal dat geschreven was in het Wijkboek van Oost. Daarin hadden verschillende bewoners al een pagina gevuld met hun verhalen over ‘oost’. Één daarvan vertelde met weemoed over de straatfeesten in Sterrenwijk waar zij vroeger woonde. Over de fanfare die er dan speelde en over heimwee naar samen zijn en muziek.

En vandaag kwam de muziek naar haar toe. Dit maakte haar buren naar buiten kwamen. De acoustic is geweldig en álles ‘corona veilig’, omdat ze allemaal buiten stonden voor hun eigen woning. Ieder zijn eigen bubbel en deze middag een gemeenschappelijke muzikale bubbel!

Ik leidde het geheel in met enkele regels uit verschillende verhalen van het Wijkboek Oost en de muziek kon beginnen!! Vanaf de tweede galerij aan de kopse kant klonk er muziek dat de hele ruimte vulde. Vrolijke muziek en bekende golden oldies. Nummers gekozen geïnspireerd door de verhalen. 

Bij de dixieland muziek werd er mee geklapt. Op de derde galerij stond een bewoner mee te doen met zijn sambaballen. Fantastisch in de maat! Én er werd zelfs gedanst door enkele dames. Het Barber koortje ‘Rabarber’ maakte het stil en ingetogen. De tamboer-maître met haar Kazoo bracht de fanfare binnen door iedereen mee te laten ‘zingen’ als fluiten en trompetten. Of je was de trom en zij zong van de fanfare in de straat. De muziek kwam van overal.

De jazz band zette in met ‘la vie en Rosé’ en een bewoner zou mee zingen. Hij zette in als Louis Armstrong en zijn stem ontlokte een luid gejuich en geklap. Succes! Van zingen maar ook van het samen muziek maken. ‘Muziek verbindt’ riep de trompettist steeds met enthousiasme. Dan weer een song van Herman van Veen en het ontroerende Halleluia gezongen door twee jonge dames.

We voelden ons allemaal even in een andere wereld. Even in de eigen wereld van de Rubenshof; ‘de mooiste plek op aarde’ in Utrecht Oost.

Het concert was georganiseerd door bewoonster Brigida Almeida en werd gesponsord door de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar.

Documenten