Activiteit

Open Joodse Huis in Spoorwegmuseum

donderdag 2 mei 2024 , 12:00 - 17:00 uur
Illustration

Op 2 mei opent het Spoorwegmuseum de deuren om stil te staan bij de Joden die ooit op deze locatie verbleven. Met persoonlijke verhalen maakt Open Joodse Huizen de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar.

Maliebaanstation
In de Tweede Wereldoorlog nam de Duitse bezetter het in 1939 gesloten Maliebaanstation in gebruik. Vanaf deze plek werden veel Joodse Utrechters op transport gesteld naar Westerbork. Het Spoorwegmuseum blikt met de exposities terug op deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van de spoorwegen, het Joods monument voor de deur herinnert aan de slachtoffers. 

Tijdens Open Joodse Huizen zullen conservator Evelien Pieterse en journalist Bas Dekkers ingaan op de rol van NS in de Tweede Wereldoorlog via verschillende lezingen, onder andere over Flora Snatager.

Flora Snatager werkte als stenotypiste op de afdeling goederentransport van de NS. Omdat ze Joods was, werd ze in 1940 ontslagen. Na ondergedoken te hebben gezeten, kwam Flora in 1943 in Westerbork terecht. Op 27 augustus van dat jaar werd ze in Auschwitz vermoord. Journalist Bas Dekkers vertelt haar verhaal, en de geschiedenis van Joodse NS-medewerkers.

De verhalen worden verteld om 12.00, 14.00 en 16.00 uur.

Bekijk het complete programma in Utrecht op deze website.

Locatie
Spoorwegmuseum
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: