Activiteit

Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost - Rondom de Gansstraat

Maandelijks: Op laatste vrijdag , 16:30 - 18:00 uur
Illustration

Op 26 april staat de buurt rondom de Gansstraat centraal: Van herbergen en veerhuizen naar bedrijvigheid en arbeiderswoningen.

De Gansstraatbuurt was een typisch overgangsgebied tussen stad en agrarisch achterland. Herbergen en veerhuizen in de buurt van de stadspoort, een enkele molen en een buitenplaats als Soestbergen op iets meer afstand. Halverwege de 19e eeuw kwamen er opvallende wijzigingen. Met de komst van de eerste begraafplaats, de spoorwegen en een handelskolonie van arme Duitsers.

Omstreeks 1900 werd het gebied aan de oever van de Kromme Rijn ook ontdekt door de industrie. Denk aan metaal, hout, asfalt en wasserijen. Dit leidde tot een variatie in bedrijfsgebouwen afgewisseld met vele rijtjes arbeiderswoningen en een enkel hofje. De middenstand manifesteerde zich op vele straathoeken en, in de buurt van het Ledig Erf, bijna huis aan huis.

De Historische Kring Tolsteeg Hoograven maakte een historische reconstructie van het gebied dat loopt van de Gansstraat, de Koningsweg tot de huidige Waterlinieweg, het Ledig Erf en de bebouwing aan de Kromme Rijn en schreef er een boek over. Peter Sprangers vertelt met veel enthousiasme over de historie van dit gebied.

Het hele verhaal en nog veel meer - met veel foto's en illustraties-  is vastgelegd in een groot formaat boek. Leuk om zelf te lezen, of cadeau te geven aan een buurtbewoner of ex-buurtbewoner.
Het boek bestaat uit 2 delen en is te bestellen via de kunsthistorische kring tolsteeg hoograven ( info@hkth.nl )

  1. Oosterkade & Westerkade (+ Ledig Erf)
  2. 2a+2b Gansstraat & Koningsweg (+ Kromme Rijn)                             

Over het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost: 
Het Cultuurhistorisch Café is een initiatief van een aantal buurtbewoners. Theo Visser is een van hen. Hij wilde zijn liefde voor geschiedenis, en met name de geschiedenis van zijn eigen wijk Utrecht Oost delen met andere buurtbewoners en geschiedenisliefhebbers. Achter elke straathoek zit, bij wijze van spreken, wel een mooi verhaal zegt hij.  Verhalen die extra betekenis krijgen als je ze plaatst in een groter historisch verband.

Het Café is vooral ook bedoeld om met elkaar herinneringen en kennis uit te wisselen. Denk aan hoe de Indianen dat deden met hun pow-wow's waarin ze in een kring verhalen doorgaven over wat ze zelf hadden meegemaakt, of hadden gehoord van anderen.

Elke laatste vrijdag van de maand (8 of 9 keer per jaar)
Inloop vanaf 16:15uur - start 16:30uur 

De volgende Cultuurhistorische cafés zijn gepland op:   31 mei en 28 juni

Het Café wordt (mede) mogelijk gemaakt door De Wilg en Oost voor Elkaar en door alle buurtgenoten die graag hun verhalen delen.

Locatie
De Wilg
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Word lid van Oost voor Elkaar (het kost je niets) en ondersteun zo de activiteiten van de Wijkcoöperatie
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op vr 26 april 2024. Eindigt vr 28 juni 2024
Deel dit: