Activiteit

De moderne flats aan het Lodewijk Napoleonplantsoen Cultuurhistorisch Café

Maandelijks: Op laatste vrijdag , 16:30 - 18:00 uur
Illustration

Toen de gemeente Utrecht in 1953-54 de flats aan het Lodewijk Napoleonplantsoen liet bouwen, was het de bedoeling dat ze ‘fris en luchtig’ zouden komen te liggen in een ‘groene gordel’. Dat verklaart onder andere de schuine plaatsing van de flats aan het plantsoen met de Kromme Rijn. De flats waren onderdeel van één van de eerste moderne wijken in Utrecht van na de Tweede Wereldoorlog en de ambities voor de wijk waren hoog.

Nieuw was ook dat de net opgerichte Vrouwen Adviescommissie bouwplannen zou gaan beoordelen. Hun eerste advies betrof deze flats. Zo valt er nog veel meer te vertellen over de flats, het Lodewijk Napoleonplantsoen en de directe omgeving.
Bettina van Santen, architectuurhistoricus bij de gemeente Utrecht, neemt ons mee naar de leefwereld van de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Elke laatste vrijdag van de maand (8 of 9 keer per jaar)
Inloop vanaf 16:15uur - start 16:30uur 

De volgende Cultuurhistorische cafés zijn gepland op:  26 april, 31 mei en 28 juni
Op 26 april staat de buurt rondom de Tolsteegsingel en de watervogelbuurt centraal.

Over het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost: 
Het Cultuurhistorisch Café is een initiatief van een aantal buurtbewoners. Theo Visser is een van hen. Hij wilde zijn liefde voor geschiedenis, en met name de geschiedenis van zijn eigen wijk Utrecht Oost delen met andere buurtbewoners en geschiedenisliefhebbers. Achter elke straathoek zit, bij wijze van spreken, wel een mooi verhaal zegt hij.  Verhalen die extra betekenis krijgen als je ze plaatst in een groter historisch verband.

Het Café is vooral ook bedoeld om met elkaar herinneringen en kennis uit te wisselen. Denk aan hoe de Indianen dat deden met hun pow-wow's waarin ze in een kring verhalen doorgaven over wat ze zelf hadden meegemaakt, of hadden gehoord van anderen.

Elke laatste vrijdag van de maand (8 of 9 keer per jaar)
Inloop vanaf 16:15uur - start 16:30uur 

Bron foto's: Het Utrechts Archief

Het Café wordt (mede) mogelijk gemaakt door De Wilg en Oost voor Elkaar en door alle buurtgenoten die graag hun verhalen delen.

Locatie
De Wilg
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Word lid van Oost voor Elkaar (het kost je niets) en ondersteun zo de activiteiten van de Wijkcoöperatie
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op vr 23 februari 2024. Eindigt vr 28 juni 2024
Illustration
Gezicht op de Prinsenbrug - 1960
Deel dit: