Activiteit

Cultuurhistorisch Café - De vrouwengemeenschap, later abdij van Sint Steven

vrijdag 26 januari 2024 , 16:30 - 18:00 uur
Illustration

De vrouwengemeenschap, later abdij van Sint Steven, in Oudwijk bij Utrecht

Het eerste Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost in 2024 duikt diep de geschiedenis in. We gaan terug naar het jaar 1135 toen Mechteld, weduwe van burggraaf Arnold, een kleine religieuze vrouwengemeenschap stichtte in Oudwijk, nabij de stad Utrecht. Wie was Mechteld, waarom stichtte zij dit klooster of stift voor zichzelf en voor andere dames uit haar eigen (familie)kring en hoe ontwikkelde het zich daarna?

Misschien ken je al wel de plek in Oudwijk, nabij het Wilhelminapark, waar de latere benedictijner vrouwenabdij, gewijd aan Sint Steven, tot circa 1580 heeft gestaan. Maar wat weten we eigenlijk over de vroegste geschiedenis en het belang ervan?

Lotty (C.J.C.) Broer deed uitvoerig onderzoek naar Oudwijk, het ontstaan van het klooster en de betekenis ervan voor Utrecht Oost. Ze vertelt er graag meer over tijdens het eerste Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost van 2024.

En wil je meer weten over de historie van onze wijk: Lotty neemt een aantal door haar geschreven boeken mee die je na afloop kunt kopen (bij voorkeur contante betaling)

Elke laatste vrijdag van de maand van 16:30 – 18:00 uur (inloop vanaf 16:15 uur) is er een Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost. 
Locatie: De Wilg, Meckelenburglaan 3 – 5. Iedere maand staat een ander verhaal centraal.

De volgende Cultuurhistorische cafés zijn: 23 februari en 29 maart

Over het Cultuurhistorisch Café: 
Het Cultuurhistorisch Café is een initiatief van een aantal buurtbewoners. Theo Visser is een van hen. Hij wilde zijn liefde voor geschiedenis, en met name de geschiedenis van zijn eigen wijk Utrecht Oost delen met andere buurtbewoners en geschiedenisliefhebbers. Achter elke straathoek zit, bij wijze van spreken, wel een mooi verhaal zegt hij.  Verhalen die extra betekenis krijgen als je ze plaatst in een groter historisch verband.
Het Café is vooral ook bedoeld om met elkaar herinneringen en kennis uit te wisselen. Denk aan hoe de Indianen dat deden met hun pow-wow's waarin ze in een kring verhalen doorgaven over wat ze zelf hadden meegemaakt, of hadden gehoord van anderen.

Elke laatste vrijdag van de maand (8 of 9 keer per jaar)
Inloop vanaf 16:15uur - start 16:30uur 

Het Café wordt (mede) mogelijk gemaakt door De Wilg en Oost voor Elkaar en door alle buurtgenoten die graag hun verhalen delen.

Locatie
De Wilg
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Word lid van Oost voor Elkaar (het kost je niets) en ondersteun zo de activiteiten van de Wijkcoöperatie
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: