Bericht

Nieuwsbrief Oost voor Elkaar

Geplaatst op 26 april 2024, 00:00 uur
Illustration

Tijdens het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost staat deze keer ontwikkeling van de buurt rondom de Gansstraat in de 'picture'. Dit landelijke gebied met herbergen en veerhuizen, buiten de stadsmuren, werd geleidelijk aan overgenomen door de spoorwegen, begraafplaatsen en rond 1900 ook door industrie, arbeiderswoningen en winkels. Peter Sprangers neemt je morgen in De Wilg mee in de ontwikkelingen.

Er is zoveel te doen dat het nog lastig wordt om een keuze te maken. Daar lijkt het wel een beetje op met een rijk gevuld programma voor Koningsdag in Oost. Met veel spektakel op het terrein van het University College aan de Prins Hendriklaan én een vrijmarkt voor kinderen in de Watervogelbuurt. En nu maar hopen dat het werkelijk zo'n mooi weer wordt als voorspeld.

De Aloyisiuskerk, een van de beeldbepalende gebouwen in de wijk, en gebouwd met steun van de vele tuinders in Oost uit die tijd, viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Een goede gelegenheid om de kerk en de foto's uit de afgelopen 100 jaar eens te gaan bekijken of deel te nemen aan een van de andere jubileumactiviteiten.

Het Spoorwegmuseum staat stil bij de rol van de NS in de tweede wereldoorlog. Vanaf de plek van het huidige museum werden veel Joodse Utrechters op transport gesteld naar Westerbork. Het Spoorwegmuseum blikt met de exposities en met lezingen terug op deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van de spoorwegen.

Stichting Vlam organiseert op 5 mei in Utrecht Oost een bijeenkomst over de intocht, de bevrijdingsfeesten en het herstel. Een ontmoetingsmoment met delen van verhalen over de Bevrijding en Vrijheidssoep. Voor wie er bij waren en voor wie er graag over hoort. 

Wil je vaker met elkaar van gedachten wisselen? Vanuit nieuwsgierigheid, een openhartig en gelijkwaardig gesprek over thema's die leven. Dan is de buurtdialoog Rubenslaan die vanaf 15 mei start in Swellengrebel misschien wel iets voor je. Buurtgenoten ontmoeten elkaar, delen hun verhalen en luisteren naar elkaar en verruimen zo hun blik. Samen bepalen ze welk onderwerp tijdens de bijeenkomst centraal staat. Meld je aan en probeer het eens!

Je leest hierover en meer in deze nieuwsbrief van Oost voor Elkaar. De nieuwsbrief wordt iedere twee weken verstuurd en is gevuld met berichten van buurtbewoners.

Veel leesplezier!
Het Oost voor Elkaar team

Deel dit: