Bericht

Impressie Wijkdialoog Oudwijk

Geplaatst op 18 juni 2024, 00:00 uur
Illustration

Op zondag 16 juni vond de wijkdialoog Oudwijk plaats. Ondanks de voetbalwedstrijd Nederland-Polen zat de zaal vol met enthousiaste bewoners uit Oudwijk met bestaande of nieuwe initiatieven. Hieronder staat een gestructureerd verslag van de bijeenkomst.

Bewoners gingen allereerst met elkaar in gesprek over de betekenis van gemeenschapskracht: de positieve energie die vrij komt als mensen elkaar helpen. 'Gemeenschapskracht' is vanaf 2025 centraal beleidsuitgangspunt van de gemeente Utrecht. In de bijbehorende beleidsnota staat letterlijk: "Wat bewoners zelf kunnen, dat doen zij zelf. Starten bij wat er al is in de wijk, bewoners kunnen meer regie nemen, van daaruit in gelijkwaardige samenwerking tussen professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties en bewoners bespreken wat er aanvullend nodig is."

Na deze verkenning presenteerden diverse initiatieven zich: Podium Oost, Kooklessen van Leo, Wilhelminapark, Beleeftuin De Bloesem (in Beweging). Er gebeurt al veel in Oudwijk en Oost. Binnenkort starten ook een fietsclub en Familie Opstellingen, ook door bewoners in Oost.

Enkele rode draden uit de Wijkdialoog Oudwijk:

1) Het begint allemaal met elkaar vinden en contact maken. Dat kan leiden tot verbinding als er gemeenschappelijke interesses, hobby's of passies zijn. Er is dus ruimte voor diversiteit. Ook ongedwongenheid is belangrijk, de verbinding ontstaat spontaan of natuurlijk.

2) De sfeer van ontmoetingsplekken is (beeld)bepalend of mensen zich ergens welkom of thuis voelen en terugkomen. Sfeer, gastvrijheid en identiteit zijn belangrijke aandachtspunten voor een ontmoetingsplek.

3) Gemeenschapskracht kent veel vrijwillige inzet. Dat gaat gepaard met vrijblijvendheid. Voor vaste/structurele en zelfstandige taken kan daarnaast ook met vrijwilligersvergoedingen worden gewerkt. Oost voor Elkaar doet dat.

4) Straat(contact)personen zijn verbindend voor een hele straat. De Wagendwarsstraat heeft zo'n 'straatcontactpersoon'. Hij heet nieuwkomers in de straat welkom en beheert de buurtapp. Iedereen kan daardoor met vragen bij elkaar terecht.

5) Er is toenemende overlast van grote evenementen en er zijn zorgen dat dit met het afsluiten van de Maliebaan alleen maar toeneemt. Vanuit de wijk zijn succesvol rechtszaken tegen de gemeente aangespannen en de kennis hierover wordt graag gedeeld.

6) De informatievoorziening in de wijk is nog steeds erg versnipperd. Het digitaal platform OostvoorElkaar.nl gaat overzichten maken, maar niet iedereen is digitaal. Wat kan er beter in de fysieke informatievoorziening?

Het was een energieke en vruchtbare wijkdialoog. Voortaan vinden alle wijkdialogen in een van de buurten van Oost plaats. Heeft jouw buurt interesse? Mail dan naar info@oostvoorelkaar.nl.

 

Deel dit: