Activiteit

Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost - Heiligen en legenden uit Oost

vrijdag 29 september 2023 , 16:30 - 18:00 uur
Illustration

Elke laatste vrijdag van de maand van 16:30 – 18:00 uur (inloop vanaf 16:15 uur) is er een Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost.
Locatie: De Wilg, Meckelenburglaan 3 – 5. Iedere maand staat een ander verhaal centraal.

Deze keer gaat het over de Heiligen en legenden uit Oost (met als ondertitel: Van een rooie dominee en victoriaanse gouvernantes )

De skyline van Oost kent weinig kerktorens maar ook de verdwenen kerktorens vertellen zo hun eigen verhaal.  En wist je dat de kerk op allerlei, vaak onbekende en soms verrassende, manieren invloed had op het maatschappelijk werk in Oost?

Nieuwsgierig? Maak de verhalen mee in het cultuurhistorisch café, waar wijkbewoner Theo Visser erover vertelt.  

Zoals altijd is er ook weer voldoende gelegenheid eigen verhalen en ervaringen in te brengen.

De volgende Cultuurhistorische cafés zijn: 27 oktober en 17 november

Over het Cultuurhistorisch Café:
Het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost is een initiatief van een aantal wijkbewoners. Voor iedereen die van geschiedenis en cultuur houdt en die liefde wil delen met andere wijkbewoners en enthousiastelingen.

Theo Visser, een van de initiatiefnemers: “Ik woon al ruim 25 jaar in de Schildersbuurt en ben me, als amateurhistoricus, steeds meer voor Utrecht Oost gaan interesseren. Ik ontdekte dat de wijk een fascinerende kijkdoos naar het verleden is. Achter elke straathoek zit, bij wijze van spreken, wel een mooi verhaal. Verhalen die extra betekenis krijgen als je ze plaatst in een groter historisch verband. Inmiddels heb ik een flinke hoeveelheid leuke en interessante feiten en informatie verzameld. Graag deel ik die met medewijkbewoners en andere geïnteresseerden. Wie weet, komen zij dan zelf ook met verhalen en gezichtspunten waardoor een mooie uitwisseling ontstaat. Uit ervaring weet ik dat bezig zijn met historie niet alleen leuk en interessant is maar ook je band met de wijk verdiept en verrijkt. Lees meer over de inspiratie van Theo in het interview dat het Wijkmagazine van Oost voor Elkaar met hem had.

Wist je dat...
•    Utrecht Oost zo’n 500 jaar geleden vooral uit grasland en een paar kloosters bestond?
•    en dat de opzet van de huidige wijk grotendeels is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw?
•    je de oude boerderijwoningen -- vaak herkenbaar aan de verhoogde opstap -- nog steeds overal in de wijk kunt vinden? 
•    veel meer mensen dan je denkt, geïnteresseerd zijn in of op andere wijze bezig zijn met de geschiedenis en het aanzien van de wijk?

Leuk om die informeel eens te ontmoeten? Of vind je het leuk om zelf een verhaal over de wijk te vertellen? Kom dan naar het volgende Café!
Het Cultuurhistorisch Café wordt mogelijk gemaakt door De Wilg en Oost voor Elkaar

Locatie
De Wilg
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Word lid van Oost voor Elkaar (het kost je niets) en ondersteun zo de activiteiten van de Wijkcoöperatie
Deel dit: