Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost - De Zilveren Schaats
Het Café gaat deze keer over De Zilveren Schaats, half verborgen achter de huizen aan de Frederik Hendrikstraat. Toch is dit water nauw verbonden met de geschiedenis van de wijk. In de plattegrond van Oost zien we nog veel terug van de geschiedenis. Niet alleen in de huizen en wegen, maar ook in het groen en het water. De Zilveren Schaats heeft hierin een bijzondere plaats. Het water is verbonden met de Kromme Rijn en met de Minstroom, de blauwe aders in Oost.
En zo verborgen als De Zilveren Schaats ligt tussen de huizen aan de Frederik Hendrikstraat en de Waterlinieweg, zo verborgen is de geschiedenis van dit gebied voor de meeste bewoners van Oost. Maar de geschiedenis van Oost is niet los te zien van De Zilveren Schaats.
Bas Nugteren, inwoner van Oost en historicus, vertelt er op 31 maart graag meer over.
Over het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost
Elke laatste vrijdag van de maand van 16:30 – 18:00 uur (inloop vanaf 16:15 uur) is er een Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost.
Locatie: De Wilg, Meckelenburglaan 3 – 5. Iedere maand staat een ander verhaal centraal.
Zodra het verhaal is uitgekozen, vertellen we er meer over op dit platform.
Het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost is een initiatief van een aantal wijkbewoners. Voor iedereen die van geschiedenis en cultuur houdt en die liefde wil delen met andere wijkbewoners en enthousiastelingen.
Theo Visser, een van de initiatiefnemers: “Ik woon al ruim 25 jaar in de Schildersbuurt en ben me, als amateurhistoricus, steeds meer voor Utrecht Oost gaan interesseren. Ik ontdekte dat de wijk een fascinerende kijkdoos naar het verleden is. Achter elke straathoek zit, bij wijze van spreken, wel een mooi verhaal. Verhalen die extra betekenis krijgen als je ze plaatst in een groter historisch verband. Inmiddels heb ik een flinke hoeveelheid leuke en interessante feiten en informatie verzameld. Graag deel ik die met medewijkbewoners en andere geïnteresseerden. Wie weet, komen zij dan zelf ook met verhalen en gezichtspunten waardoor een mooie uitwisseling ontstaat. Uit ervaring weet ik dat bezig zijn met historie niet alleen leuk en interessant is maar ook je band met de wijk verdiept en verrijkt. Lees meer over de inspiratie van Theo in het interview dat het Wijkmagazine van Oost voor Elkaar met hem had.
Wist je dat...
• Utrecht Oost zo’n 500 jaar geleden vooral uit grasland en een paar kloosters bestond?
• en dat de opzet van de huidige wijk grotendeels is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw?
• je de oude boerderijwoningen -- vaak herkenbaar aan de verhoogde opstap -- nog steeds overal in de wijk kunt vinden?
• veel meer mensen dan je denkt, geïnteresseerd zijn in of op andere wijze bezig zijn met de geschiedenis en het aanzien van de wijk?
Leuk om die informeel eens te ontmoeten? Of vind je het leuk om zelf een verhaal over de wijk te vertellen?
Kom dan naar een van de volgende cafés: 31 maart, 28 april, 26 mei of 30 juni.
Het Cultuurhistorisch Café wordt mogelijk gemaakt door De Wilg en Oost voor Elkaar