Activiteit

Nationale Zaaidag

donderdag 22 april 2021 , 9:00 - 18:00 uur

Op 22 april is het de Nationale Zaaidag. In de drie weken hieraan voorafgaand krijgen kinderen op vier basisscholen in Utrecht een workshop ‘bloembommen maken’ van de guerrilla gardeners. Hiermee willen de workshopgevers kinderen bewust maken van de achteruitgang van de wilde bij én wat ze hieraan kunnen doen.

Van de 350 soorten wilde bij in Nederland is ruim de helft bedreigd. Een van de manieren om bijen te helpen is door bloemen te zaaien. De bloembommen bestaan uit water, klei en compost én zitten propvol met inheemse bloemenzaadjes. Na het gooien van de bommen op grijze plekken in de stad groeien er bloemen die voedsel vormen voor bijen en andere insecten.

Tijdens de workshops kneden kinderen deze bloembommen. De basisscholen in Utrecht die de workshops krijgen zijn de Vrije School (locatie Utrecht Oost en Binnenstad), KBS de Jazzsingel in Leidsche Rijn en de Paulusschool in Tuindorp. In totaal zullen er 100 leerlingen meedoen aan de workshop. Twintig leerlingen met de best geknede bloembommen winnen een bezoek aan de imker op het terrein van Stichting Koningshof.

De bloembommenworkshops worden aangeboden in het kader van het pilot-project Kids4bees. Dit heeft als doel kinderen ervan bewust maken dat de bijenpopulatie in Nederland afneemt, waarom dat een probleem vormt voor de natuur en wat zij zelf kunnen bijdragen om de insecten te helpen overleven in de stad Utrecht.

De achteruitgang van insecten als wilde bijen is ook een mondiaal probleem. Guerrilla Gardeners Nederland werkt samen met de in Utrecht gevestigde Bright Meadow Foundation. Zij zet zich in om leerlingen van de Zanzibar Steiner School (Zanzibar) les te geven over de biodiversiteit op het eiland. De leerlingen uit Utrecht en Zanzibar horen ook over elkaars ervaringen. Zo draagt dit project bij aan een besef bij de kinderen dat bijensterfte een mondiaal probleem is.

Kids4Bees is een samenwerking tussen Guerrilla Gardeners Nederland, The Bright Meadow Foundation, Stichting Koningshof, Park Oosterspoorbaan en Groen Oost. Het project wordt gefinancierd door subsidie Utrecht 4 Global Goals van de gemeente Utrecht. 

Wie meer wil weten of zelf aan de slag wil kan terecht op www.guerrillagardeners.nl voor meer informatie over activiteiten op en rondom de Nationale Zaaidag op 22 april.

Locatie
Koningshof
Kosten
Gratis
Illustration
 
Deel dit: