Project

Stand van zaken bestemming schoolgebouw Rubenslaan

Geplaatst op 21 juli 2020, 14:09 uur

Stand van zaken 1 oktober 2020: de sloop van het gebouw is uitgesteld voor één jaar. Onderzocht gaat worden of deze locatie geruild kan worden met Fockema Andrealaan 11 voor onderwijsreserve en onderzocht gaat worden of deze school op op de monumentenlijst kan komen om het te behouden. Er is nog steeds een kans voor ouderenwoningen in aangepaste oude school of nieuwbouw.

Het schoolgebouw aan de Rubenslaan houdt de gemoederen in de wijk flink bezig. Omwonenen waren een petitie gestart om sloop te voorkomen en het gebouw een sociale herbestemming te geven waaronder ouderenhuisvesting. Link naar petitie: https://rubenslaanschool.petities.nl. De nieuwe plannen zijn te lezen op www.rubenslaanschool.nl.

De gemeenteraad Utrecht heeft in juli een debat gehouden over de bestemming van het leegstaande schoolgebouw aan de Rubenslaan. De Werkgroep Ouderenhuisvesting Kromme Rijnwijk had eerder onderstaand voorstel opgestuurd naar de raad met als resultaat het raadsdebat. De initiatiefgroep wil in het leegstaande schoolgebouw aan de Rubenslaan ouderenhuisvesting realiseren.

Volgens de gemeente is sloop van het pand onvermijdelijk. De wethouder wil vasthouden aan een onderwijsbestemming voor de plek met oog op de toekomst. Ook is gesproken over tijdelijk een buurt- of huiskamer voor bewoners. En of er geruild kan worden met de geplande seniorenhuisvesting tegenover Diakonessenziekenhuis. Wellicht kan daar een onderwijsfunctie worden gerealiseerd.

Toelichting

Al vele jaren wordt het schoolgebouw op de hoek van de Rubenslaan/Mesdaglaan niet meer gebruikt en verpaupert het (zie foto linksonder). De werkgroep Ouderenhuisvesting Kromme Rijnwijk probeert al ruim 10 jaar op deze plek een appartementencomplex voor senioren (met zorg op maat) te realiseren. Deze plek is uitermate geschikt voor huisvesting van bejaarden: dichtbij bushaltes, een ziekenhuis, een winkelcentrum en het Kromme Rijnpark.

Door op dit perceel ca. 25 appartementen te bouwen, komen er ook net zoveel gezinswoningen beschikbaar voor doorstroming. Roodbont Architecten hebben een ontwerp gemaakt hoe dit appartementencomplex er zou kunnen uitzien (zie afbeelding rechtsonder).

Ouderen die niet meer volledig zelfstandig kunnen wonen, moeten nu hun toevlucht nemen tot huisvesting buiten de stad want in Utrecht is een schreeuwend tekort aan woningen voor ouderen. Het is droevig te constateren dat zij hun vertrouwde omgeving en buurtgenoten moeten verlaten. Ouderen worden de stad uit gedreven!

Op het perceel Rubenslaan 91 rust de bestemming ‘Maatschappelijk’, wat passend is voor ons plan. Tot nu toe is de werkgroep er niet in geslaagd haar plannen te realiseren omdat dit perceel nodig zou zijn als ‘strategische reserve’ voor het onderwijs (dit krijgt de werkgroep steeds weer te horen). Op de raadsinformatiebijeenkomst op 4 februari kreeg de werkgroep nieuwe hoop. Algemeen werd de gedachte uitgesproken dat de gemeente eindelijk eens tot actie zou moeten overgaan wat betreft ouderenhuisvesting. De aanwezige wethouders (Kees Diepeveen en Maarten van Ooijen) beloofden pilot projecten die op korte termijn bewonersinitiatieven mogelijk moeten maken om woningen voor bejaarden te bouwen.

De werkgroep doet daarom een beroep op de gemeenteraad om op de commissievergadering van 19 maart ons plan voor een appartementencomplex voor senioren op deze locatie mogelijk te maken. Dit kan door het als pilot aan te wijzen, zodat een succesvol participatie- en pilot project kan starten en belemmeringen worden weggenomen. Zo gauw de toestemming er is, kan de werkgroep de volgende stappen zetten zoals het organiseren van een informatieavond voor de buurt en voor belangstellenden, want die zijn er genoeg.

Doelgroep
Senioren
Idee
Illustration
 
Deel dit:
3 reacties

Arnoud Wolff

di 3 maart 2020 14:20
Komen jullie het plan toelichten tijdens het volgende wijkdebat op 29 maart in Podium Oost? Ik ben benieuwd!

Monique Biesaart

vr 20 maart 2020 10:52
Eens met Arnoud, interessant ook in verband met het vrijkomen van het terrein en de bouw op Archimedeslaan 16.

Anja van der Aa

za 18 juli 2020 09:39
Uitkomst debat is dat schoolgebouw voorlopig niet wordt gesloopt, maar in overleg met bewoners een tijdelijke bestemming krijgt. Bijvoorbeeld buurtkamer, een soort gemeenschappelijke huiskamer. Het gebouw krijgt niet ouderenhuisvesting als bestemming.