Activiteit

Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost - Het ontstaan van de Krommerijnwijk

vrijdag 30 juni 2023 , 16:30 - 18:00 uur
Illustration

Deze laatste keer vóór de zomervakantie gaat het over het ontstaan van de Krommerijnwijk, een dorp in de grote stad.

De plannen voor de wijk lagen er al even, maar werden pas net na de oorlog, de tijd van de wederopbouw, uitgevoerd. Nieuwe ideeën, hardnekkige omstandigheden. Wim Kok, een van de ‘motoren’ van de Krommerijnwijk en gedreven ambassadeur,  neemt ons graag mee naar ‘zijn’ wijk.  Hij vertelt over het ontstaan ervan, over markante buurtbewoners en over de ‘challenge’ aan de boorden van de Kromme Rijn. Opvallend is ook de verbindende rol van de scholen’: de Kohnstammschool aan de ene kant en de Kranenburgschool aan de andere oever van de Krommerijn. Zoals altijd is er weer veel ruimte voor eigen inbreng en verhalen.

Elke laatste vrijdag van de maand van 16:30 – 18:00 uur (inloop vanaf 16:15 uur) is er een Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost.
Locatie: De Wilg, Meckelenburglaan 3 – 5. Iedere maand staat een ander verhaal centraal.

Het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost is een initiatief van een aantal wijkbewoners. Voor iedereen die van geschiedenis en cultuur houdt en die liefde wil delen met andere wijkbewoners en enthousiastelingen.

Theo Visser, een van de initiatiefnemers: “Ik woon al ruim 25 jaar in de Schildersbuurt en ben me, als amateurhistoricus, steeds meer voor Utrecht Oost gaan interesseren. Ik ontdekte dat de wijk een fascinerende kijkdoos naar het verleden is. Achter elke straathoek zit, bij wijze van spreken, wel een mooi verhaal. Verhalen die extra betekenis krijgen als je ze plaatst in een groter historisch verband. Inmiddels heb ik een flinke hoeveelheid leuke en interessante feiten en informatie verzameld. Graag deel ik die met medewijkbewoners en andere geïnteresseerden. Wie weet, komen zij dan zelf ook met verhalen en gezichtspunten waardoor een mooie uitwisseling ontstaat. Uit ervaring weet ik dat bezig zijn met historie niet alleen leuk en interessant is maar ook je band met de wijk verdiept en verrijkt. Lees meer over de inspiratie van Theo in het interview dat het Wijkmagazine van Oost voor Elkaar met hem had.

Wist je dat...
•    Utrecht Oost zo’n 500 jaar geleden vooral uit grasland en een paar kloosters bestond?
•    en dat de opzet van de huidige wijk grotendeels is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw?
•    je de oude boerderijwoningen -- vaak herkenbaar aan de verhoogde opstap -- nog steeds overal in de wijk kunt vinden? 
•    veel meer mensen dan je denkt, geïnteresseerd zijn in of op andere wijze bezig zijn met de geschiedenis en het aanzien van de wijk?

Leuk om die informeel eens te ontmoeten? Of vind je het leuk om zelf een verhaal over de wijk te vertellen?
Kom dan naar een van de volgende cafés:  30 juni, 29 september, 27 oktober of 17 november

Het Cultuurhistorisch Café wordt mogelijk gemaakt door De Wilg en Oost voor Elkaar

Locatie
De Wilg
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Word lid van Oost voor Elkaar (het kost je niets) en ondersteun zo de activiteiten van de Wijkcoöperatie
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: