Activiteit

Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost - De wijk vóór de wijk

vrijdag 26 mei 2023 , 16:30 - 18:00 uur
Illustration

Elke laatste vrijdag van de maand van 16:30 – 18:00 uur (inloop vanaf 16:15 uur) is er een Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost.
Locatie: De Wilg, Meckelenburglaan 3 – 5. Iedere maand staat een ander verhaal centraal.

Watwasonzewijkvoordatonzewijkonzewijkwas?
Vrijdag 26 mei gaat het over de wijk vóór de wijk. Hoe zag Utrecht Oost er uit voordat er sprake was van een echte wijk en welke historische kenmerken zie je nog steeds terug in de straten en opbouw van de wijk?
Buurtbewoner Frans Alkemade zocht het uit en vertelt er graag meer over:
"Dankzij het initiatief van Theo Visser hebben we het afgelopen jaar tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van het Cultuurhistorisch Café al veel te horen gekregen over de geschiedenis van onze wijk, Utrecht Oost.
We hebben bijvoorbeeld een wandeling gemaakt langs de Minstroom, we zijn klant geweest in winkels van vroeger, we hebben in het Antoniusziekenhuis gelegen en op de Zilveren Schaats geschaatst, we hebben het huis van architect van Ravesteyn bezocht, en de romantische avonturen beleefd van een jongeling in de Stevensfundatie. En dat deden we allemaal vanuit die grote knusse zaal in De Wilg. Terwijl wij daar elke maand steeds aandachtig luisterend aan onze koekjes en zoutjes knabbelden, hebben wij ons – langzaam maar zeker – een beeld gevormd van hoe onze straten er vroeger uitzagen, wat daar allemaal gebeurde, en wat voor mensen er toen in onze huizen woonden. Het had iets geruststellends: Onze mooie wijk is er kennelijk voor de eeuwigheid, ook al zijn wij zelf slechts tijdelijke passanten.

Het kwam voor mij dan ook als een enorme schok toen ik hoorde dat er óók een tijd is geweest dat onze huizen nog helemaal niet bestonden! Er blijkt een verleden te bestaan, zó oud en grijs, dat het zich uitstrekt tot ver vóór het ontstaan van het zo vertrouwde dagelijkse decor van Maliebaan, Wilhelminapark en Hobbemapleintje. Het is bijna niet voor te stellen hoe dat moet zijn geweest.
Zouden we in het jaar 1570 iets hebben herkend van wat nu, in 2023, óns plekje op Aarde is?

Ik wil een poging doen om zo’n tijdreisje te maken. Dat zal ik doen door heel in het kort een paar dingen aan te wijzen die ons ook nu nog verbinden met onze buurtgenoten van de afgelopen vijf eeuwen. Een weggetje, een beekje, een boerderij, een landgoed, een oude naam. En natuurlijk ook: het uitzicht op de Domtoren. Want die Dom heeft er echt altijd al gestaan, dat weet ik zeker."
Frans Alkemade

Over het Cultuurhistorisch Café:

Het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost is een initiatief van een aantal wijkbewoners. Voor iedereen die van geschiedenis en cultuur houdt en die liefde wil delen met andere wijkbewoners en enthousiastelingen.

Theo Visser, een van de initiatiefnemers: “Ik woon al ruim 25 jaar in de Schildersbuurt en ben me, als amateurhistoricus, steeds meer voor Utrecht Oost gaan interesseren. Ik ontdekte dat de wijk een fascinerende kijkdoos naar het verleden is. Achter elke straathoek zit, bij wijze van spreken, wel een mooi verhaal. Verhalen die extra betekenis krijgen als je ze plaatst in een groter historisch verband. Inmiddels heb ik een flinke hoeveelheid leuke en interessante feiten en informatie verzameld. Graag deel ik die met medewijkbewoners en andere geïnteresseerden. Wie weet, komen zij dan zelf ook met verhalen en gezichtspunten waardoor een mooie uitwisseling ontstaat. Uit ervaring weet ik dat bezig zijn met historie niet alleen leuk en interessant is maar ook je band met de wijk verdiept en verrijkt. Lees meer over de inspiratie van Theo in het interview dat het Wijkmagazine van Oost voor Elkaar met hem had.

Wist je dat...
•    Utrecht Oost zo’n 500 jaar geleden vooral uit grasland en een paar kloosters bestond?
•    en dat de opzet van de huidige wijk grotendeels is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw?
•    je de oude boerderijwoningen -- vaak herkenbaar aan de verhoogde opstap -- nog steeds overal in de wijk kunt vinden? 
•    veel meer mensen dan je denkt, geïnteresseerd zijn in of op andere wijze bezig zijn met de geschiedenis en het aanzien van de wijk?

Leuk om die informeel eens te ontmoeten? Of vind je het leuk om zelf een verhaal over de wijk te vertellen?
Kom dan naar een van de volgende cafés:  26 mei of 30 juni.

Het Cultuurhistorisch Café wordt mogelijk gemaakt door De Wilg en Oost voor Elkaar

Locatie
De Wilg
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Word lid van Oost voor Elkaar (het kost je niets) en ondersteun zo de activiteiten van de Wijkcoöperatie
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: