Activiteit

Wilhelminaconcert met muziek van Bach

zondag 15 mei 2022 , 16:00 - 17:00 uur
Illustration

Op zondagmiddag 15 mei staat een bijzondere cantate van J.S. Bach op het programma. U hoort BWV 1083: Tilge, Höchster, meine Sünden, naar aanleiding van psalm 51. Uitvoerenden: Emmy van Diesen, sopraan; Hendrik Vonk, tenor; Arie Vonk, orgel/vleugel.

De cantate is er niet één van de vele cantates die Bach componeerde voor een zondag in het kerkelijk jaar. Oorspronkelijk geschreven voor de Goede Vrijdag, maar ook iets wat in deze tijd van crisis past. In dit werk vertolken twee zangers en een begeleider de tekst van Psalm 51: Tilge, Höchster, meine Sünden.  Het is muziek van boete, meditatie en lofprijzing. 

Muzikaal liet Bach zich inspireren door het Stabat Mater van Pergolesi. Dit Stabat Mater is door de eeuwen heen zeer populair geworden. Maar Bach zag blijkbaar direct de grote waarde van dit werk van zijn jongere collega. 

Het 'Stabat Mater…' is een vertolking van de smart en het lijden van Maria, die moest toezien hoe haar zoon werd gekruisigd en immens moest lijden. Bach heeft het voor deze cantate vervangen door de tekst van een schuldbewuste Koning David in Psalm 51. Deze vertelt hoe Koning David, door de profeet Nathan tot de orde geroepen, in het reine komt met God.

Hopelijk geeft deze prachtige muziek ons ruimte en bezinning voor een mooie zomer.

De deur van de kerk gaat om 15.30 uur open, het concert begint om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Daarna kunt u kennismaken met de musici onder het genot van een drankje.

De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld om deze concerten mogelijk te maken en het kerkgebouw te behouden, ook voor allerlei aktiviteiten in de wijk.

Locatie
Wilhelminakerk
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: