Bericht

Actiegericht buurtonderzoek Rubenslaan

Geplaatst op 12 februari 2023, 00:00 uur
Illustration

Eind vorig jaar hebben studenten van de Hogeschool Utrecht een actiegericht buurtonderzoek rond de Rubenslaan uitgevoerd. Studenten hebben data over de buurt opgezocht, interviews gehouden en een kerstbijeenkomst georganiseerd. Vanuit Oost voor Elkaar heeft een evaluatie plaatsgevonden om te kijken wat goed ging en naar verbeterpunten voor de volgende keer. Bij de bijeenkomst waren naast de opdrachtgever Oost voor Elkaar, docenten van de Gezond en Wel wijzer en studenten eveneens deelnemers van de activiteit aanwezig. 

Tijdens de bijeenkomst is onder andere besproken hoe de deelnemers de activiteit hebben ervaren. Het bleek dat de deelnemers het als een positieve activiteit hebben ervaren. Ook gaven ze aan dat het te zichtbaar was dat iedereen het naar zijn zin had. Ze vonden het leuk om de kerststukjes en kaarten te maken. Hiervoor waren volgens hen ook de juiste en kwalitatief goede benodigdheden aanwezig. Echter is het verstandig een volgende keer meer diversiteit in de activiteiten aan te bieden. Voor mensen die niet creatief zijn vanwege interesse, maar ook vanwege beperkingen, was dit keer weinig ruimte. Een suggestie voor de volgende keer zou een kletstafel, met eventueel spelletjes, kunnen zijn. Op die manier kan iedereen meedoen met de activiteit.

Verder was het niet duidelijk dat naast de kerststukjes ook kerstkaarten gemaakt konden worden. Bij de volgende activiteit kan rekening worden gehouden met het duidelijk adverteren en uitleggen wat van de activiteiten. Uit de bijeenkomst kwam naar voren dat men middels persoonlijk contact wellicht meer mensen had kunnen bereiken. Dit zou leiden tot meer deelnemers aan de activiteit.

Eigen evaluatie
Tijdens de activiteit waren alle studenten bezig om de deelnemers zo goed mogelijk te helpen. Deze hulp bestond uit het meehelpen van het maken van de kerststukken en kerstkaarten, maar eveneens uit het rondgaan met de koffie en thee. Daarnaast was er ruimte om met de deelnemers in gesprek te gaan. Wat opviel is dat het voor veel deelnemers te vermoeiend was om de hele middag mee te doen met de activiteit. Dit leidde tot een komen en gaan van deelnemers.

Volgens de studenten heeft de activiteit een positieve bijdrage kunnen leveren aan het sociaal welzijn van de buurtbewoners. Er was een goede sfeer en de buurtbewoners gingen ook met elkaar in gesprek. 

In het vervolg kan rekening gehouden worden met mensen die niet van creatieve bezigheden houden of hiertoe niet in staat zijn. Voor mensen met dementie was het namelijk niet mogelijk om met de activiteit mee te doen. Desondanks hebben zij wel de sfeer kunnen proeven en daarvan kunnen genieten.

Deel dit: