Bericht

Pilot 'Beweegtuin' in Utrecht Oost

Geplaatst op 15 januari 2023, 00:00 uur
Illustration

Naar aanleiding van onderstaande ontmoeting en daarna vragen in de gemeenteraad heeft de gemeente besloten een pilot te starten voor een beweegtuin in de Stolberglaan. Dat wil zeggen dat de bestaande speeltuin voor kinderen wordt opgewaardeerd naar een beweegtuin waar ook ouderen welkom zijn en gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld samen met hun kleinkinderen. Na de pilot wordt er gekeken of beweegtuinen onderdeel kunnen worden van het gemeentelijk beleid.

Gemeenteraadslid Gert Dijkstra (EenUtrecht) was tussen de regenbuien door op bezoek bij wijkbewoner Joop de Bruin, voorheen huisarts in Oost, nu als ambassadeur van de Wijkcoƶperatie Oost voor Elkaar actief met o.a. de beweegtuin. Want Joop heeft een lumineus idee: maak van een speeltuin een beweegtuin!

Een beweegtuin heeft schommels voor de kleuters, chilleieren voor jongeren en ook veilige beweegtoestellen voor ouderen die zo mogelijk tegelijkertijd kunnen oppassen op de kleinkinderen. Zo wordt er dubbel gebruik van schaarse ruimte gemaakt, ontstaan mooie verbindingen tussen jong en oud en het werkt gezondsbevorderend en positief taboedoorbrekend. Beweegtuinen zijn plekken waar echt iedereen elkaar kan ontmoeten.

Gert Dijkstra gaat de gemeente vragen om dit idee verder te verkennen en uit te testen in de stad, omdat er meer ruimte moet komen voor ontmoeting, vooral tussen groepen die elkaar nu niet of weinig zien. Zonder ontmoeting geen begrip, zonder begrip geen gezonde samenleving. Joop zou het liefst zijn speeltuin aan de Stolberglaan ombouwen tot beweegtuin. De speeltuin is nu een zanderige kattenbak met alleen ruimte voor de kleinsten.

Deel dit: