Bericht

Verslag Wijkdialoog Oost WONEN & PARTICIPATIE

Geplaatst op 12 december 2022, 00:00 uur
Illustration

Op zondagmiddag 11 december vond de Wijkdialoog Oost WONEN & PARTICIPATIE plaats in De Kwekerij. Normaal worden de wijkdebatten of -dialogen met en in Podium Oost georganiseerd, maar daar vindt momenteel een verbouwing plaats. Dus zaten we met zeer betrokken bewoners in het tijdelijk onderkomen van horecagelegenheid De Kwekerij op de Fockema Andreaelaan. Hieronder staat een gestructureerd verslag van de bijeenkomst.

Allereerst hebben we geïnventariseerd wat 'fijn wonen' in Oost is. Groen, buren, veilig, winkels, voorzieningen, horeca, bereikbaarheid en thuisvoelen scoorden het hoogste.

Daarna volgden presentaties van:

Daniëlle Harkes van het platform Zorgzaam Wonen over ontwikkelingen & uitdagingen op het gebied van zorgzaam wonen.
Els Wegdam van het Wijkplatform Overvecht over de aanleiding & ontwikkelingen rond het Wijkakkoord Overvecht.

Daniëlle Harkes liet aan de hand van harde cijfers, levende praktijkvoorbeelden en concrete speerpunten van het landelijke woonbeleid zien dat er een enorme woonopgave is om vergrijzing, (mentale) gezondheid en passend wonen (ook) in de eigen buurt of wijk vorm te geven. En dat dit niet zonder bewoners kan. Overal in het land zijn initiatieven van bewoners om de bouwopgave socialer en creatiever in de eigen buurt of wijk in te vullen.

Els Wegdam zei dat die woonopgave gepaard gaat met de introductie van de Omgevingswet die de verantwoordelijkheid voor informatievoorziening, proces en participatie bij de initiatiefnemers van bouwprojecten legt. Via een Wijk- of Gebiedsakkoord met de gemeente en andere partners wordt de rol van bewoners van tevoren aangescherpt en verduidelijkt. In de wijk Overvecht is zo'n akkoord gesloten en het geldt voor 20 jaar. Een akkoord lost niet alle problemen op, maar is het begin van samenwerking rond bouwopgaven. Onderdeel van de afspraken in Overvecht is dat (buurt)bewoners financiële middelen krijgen voor het organiseren van bijeenkomsten over en rond bouwprojecten.

Tip: klik op bovenstaande links voor meer informatie.

Daarna gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over concrete actie- en aandachtspunten:

1) Woon(zorg)visie Oost: maak als bewoners een eigen visie met de aandachts- en uitgangspunten voor fijn wonen in Oost. Dit punt werd ingebracht door wijkbewoner en gemeenteraadslid Gert Dijkstra (EenUtrecht). Buurtontmoetingsplekken kunnen hierin een prominente plek krijgen, zoals trefpunten als 'Koffie met een Koekie' maar ook wijkvervoer en beweegspeeltuinen. Voorzieningen die het dorpsgevoel versterken. Per 1 januari 2024 zijn gemeenten verplicht zo'n woonzorgvisie te hebben.
2) Gebiedsakkoord Oost: maak afspraken met gemeente en andere partners over hoe informatievoorziening, communicatie bij (grote) projecten lopen en expliciteer de rol van de gebiedscoördinator. Zoek samenhang met de sociale opgaven en afspraken in de wijk, zoals afgesproken in het Wijkpact 'Samen Oost'.
3) Initiatiefgroep University College Utrecht: vorm een initiatiefgroep met een sterke projectleider voor het terrein van het University College Utrecht. Dit terrein wordt in 2025 door de Universteit Utrecht verkocht. Het terrein is zeer geschikt voor het gaan realiseren van Knarrenhofjes, nieuwe voorzieningen en gemengd wonen voor jong en oud. Zeker gezien de lopende grote bouwprojecten is een sociaal woonconcept in Utrecht Oost zeer gewenst. 'Woontorens zijn niet de oplossing', werd gezegd. De aanpak rond de Oosterspoorbaan kan als lichtend voorbeeld dienen: in een vroegtijdig stadium als bewoners een concreet plan maken en dit voorleggen aan de gemeente in de hoop op steun en partnerschap. Er zijn diverse landelijke subsidieregelingen waarop bewoners en gemeente een beroep kunnen doen voor het maken van een (gezamenlijk) plan en goede ondersteuning.

Voor alle actie- en aandachtspunten geldt: betrek creatievelingen, dwarsdenkers en kunstenaars bij het bedenken en verder brengen van duurzame oplossingen.

Aan de orde kwam ook de rol van het wijkplatform. Dit is de opvolger van de opgeheven wijkraad. In Oost is er (nog) geen wijkplatform, wel organiseert de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar wijkdialogen. Wijkwethouder Eva Oosters meldde dat ze Oost voor Elkaar gaat betrekken bij de discussie over verbetering van de wijkplatforms in de stad. En ze heeft interesse in de mogelijkheden van een Gebiedsakkoord Oost. Het komen tot Gebiedsakkoorden staat al in het coalitieprogramma, dus de lokale politiek wil ermee aan de slag.

De Wijkdialoog WONEN & PARTICIPATIE werd onder het genot van een hapje en drankje afgesloten. Tot het eind werd nagepraat en werden vervolgafspraken gemaakt. Een van de gastsprekers zei na de bijeenkomst: "De inhoud en sfeer waren heel erg goed. Er kwamen veel ideeën uit de mensen die er waren. Mooi dat er zo'n actieve club mensen in Oost bij elkaar komt."

Documenten
Deel dit: