Bericht

ALV Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar

Geplaatst op 15 juli 2022, 00:00 uur
Illustration

Op vrijdag 8 juli 2022 vond de eerste Algemene Leden Vergadering (ALV) van de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar plaats. De coöperatie is op 10 december 2019 door bewoners en ondernemers opgericht in en voor de wijk Utrecht Oost. Met als missie: zorgzame en veerkrachtige buurten voor en door participerende bewoners. Hieronder staat een impressie van de ledenbijeenkomst en de gevoerde gesprekken.

Vanwege corona kon niet eerder een ledenbijeenkomst worden georganiseerd en stond de ledenwerving op een laag pitje. Medebewoners informeren, burenhulp verlenen en warme verbindingen organiseren (via de creatieve ontmoetingen Hallo Oost!, via wijkdebatten met de Oostkrant en Podium Oost TV en via dit digitale wijkplatform en andere kanalen) stonden tijdens de coronajaren voorop. Sinds begin dit jaar is ledenwerving en ook de ALV met de leden van Oost voor Elkaar mogelijk. Inmiddels telt de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar ruim 80 leden en het aantal leden groeit snel.

Tijdens de ALV stonden de jaarrekening 2022 en het jaarplan voor 2023 op de agenda. Daarnaast is de ontstaansgeschiedenis van de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar toegelicht en de ontwikkelingen in het kader van het Wijkpact 'Samen Oost'. We kregen van onze leden vragen over 1) wat voor soort hulp wordt er geboden, 2) waarom is gekozen voor de rechtsvorm van een coöperatie en 3) de samenwerking met de Oostkrant omdat we later dit jaar samen met wijkpartners een wijkmagazine gaan uitbrengen.

De hulpvragen die we krijgen zijn zeer uiteenlopend, maar wel veelal praktisch van aard. Omdat het in toenemende mate ook gaat om structurele vragen (elke week een wandelmaatje of vervoershulp) willen we naar meer buurtnetwerken met buurtorganisaties en partners. Utrecht Oost telt 13 buurten en vanuit iedere buurt kan de informele (buren)hulp nog veel beter worden gefaciliteerd, denken wij. In het kader van het Wijkpact 'Samen Oost' wordt hiernaar toegewerkt. Momenteel vindt een gespreksronde met partners plaats, er zijn al drie nieuwe buurtontmoetingsplekken geopend en eind september vindt een grote wijkbijeenkomst plaats.

Oost voor Elkaar heeft gekozen voor de coöperatie als rechtsvorm vanwege het democratische karakter. Leden (lees: wijkbewoners) worden actief betrokken en hebben zeggenschap. De afgelopen jaren stonden thema's op de agenda van de wijkraad waaraan vaak geen vervolg werd gegeven. Door ons als wijkbewoners ook formeel te organiseren werden bijvoorbeeld het Wijkinformatiepunt Utrecht Oost, gecoördineerde burenhulp, het digitaal platform OostvoorElkaar.nl en de wijkdebatten mogelijk. Doen en ondernemen heeft (in deze tijd) meer impact dan alleen praten en signaleren. Voor grote verandering is vroegtijdige steun vanuit de gemeenteraad essentieel. Ook dat contact moet worden georganiseerd.

Samen met de Oostkrant en Podium Oost vormen we het Platform Oost dat wijkdebatten (met dialooggroepen!) organiseert over urgente wijkthema's. Tijdens de ALV werd gevraagd waarom we samen met wijkpartners een nieuw wijkmagazine gaan uitbrengen en onze krant niet meer als bijlage wordt opgenomen in de goed bekende en gewaardeerde Oostkrant. Het nieuwe wijkmagazine wil de samenwerking in de wijk ondersteunen en voorziet in een andere behoefte dan de Oostkrant. Wel is er toegezegd dat er een gesprek met het bestuur van de Oostkrant komt om nog eens te kijken naar de nieuwste ontwikkelingen. We staan altijd open voor (hernieuwde) samenwerking.

Hoopgevend en veelzeggend is dat de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar regionaal en landelijk gezien wordt door en steun krijgt voor activiteiten op het gebied van preventie en gezondheid. Dit in kader van de Juiste Zorg op de Juiste Plek en GROZUtrecht. Actieve bewoners wordt steeds meer gezien als noodzakelijk voor sociale samenhang, het ontlasten van (mantel)zorg en het adopteren en implementeren van digitale innovaties en duurzame oplossingen (energie, groen, gezondheid etc.) En wij weten dat bewoners al heel veel doen of vaak staan te popelen om bij te dragen, vooral op buurtniveau.

De ledenwerving heeft de komende tijd de hoogste prioriteit en actief worden voor Oost voor Elkaar kan op diverse wijzen. We hebben een speciale webpagina gemaakt met de verschillende mogelijkheden. Wil jij je ook inzetten voor de wijk? Laat het ons weten door een mail te sturen naar info@oostvoorelkaar.nl.

Van de ALV wordt een formeel verslag gemaakt dat alle leden krijgen toegestuurd. Op 16 december van 17.00 tot 18.30 uur vindt de tweede ALV plaats waar de begroting wordt vastgesteld. Leden ontvangen te zijnertijd een uitnodiging.

Illustration
 
Deel dit: