Bericht

Laatste nieuws herbestemming voormalig Pieter Baancentrum

Geplaatst op 7 oktober 2020, 14:16 uur

Eindelijk beweging in het 'Luie End'! Het oude Pieter Baancentrum gaat (eindelijk) in de verkoop. Eigenaar Rijksvastgoed trekt samen met Gemeente Utrecht op. Op 6 oktober kregen geïnteresseerde buurtgenoten via Zoom uitleg hoe de verkoop in zijn werk gaat. En vooral: welke invloed ze krijgen op alle plannenmakerij.

HOOGSTE BIEDER
De komende negen maanden gebruikt de gemeente om vast te stellen aan welke eisen een koper moet voldoen. Wat mag er straks wel of niet gebouwd worden? Er volgen meerdere bijeenkomsten waar bewoners en (culturele) ondernemers kunnen aangeven wat zij willen. De gebouwen hebben geen monumentale status, maar de gemeente laat nog onderzoeken wat de cultuur-historische waarde is.
Uiteindelijk moet de gemeenteraad het eisenpakket goedkeuren. Pas daarna start de daadwerkelijke verkoop. Wie aan de eisen voldoet mag bieden, en heel simpel: de hoogste bieder wint.

SOCIALE EN MIDDENHUUR
Wat betreft het woongedeelte is de Utrechtse Woonvisie leidend. Oost heeft nu te weinig aanbod van sociale en middenhuur, dus daar ligt de focus op, naast (betaalbare) koop. Verder streeft de gemeenteraad naar gemengd wonen, dus wil zij op deze plek ruimte voor ‘bijzondere doelgroepen’ zoals doorstromers uit de jeugdzorg, voormalige daklozen en statushouders.

INSPRAAK
Hoewel de projectleiders benadrukken dat er veel mogelijkheden komen voor inspraak van bewoners, is het uiteindelijk een selectiecommissie die alle biedingen beoordeelt. Daarin zitten eigenaar Rijksvastgoed, de gemeente en een architect/cultuuradviseur, maar géén bewoners. Als je als bewoner of initiatief iets wilt, moet je het dus in het eisenpakket zien te krijgen.

Wil je op de hoogte blijven van alle bijeenkomsten, meld je aan bij Leanne Reijnen, de projectleider van de gemeente: herontwikkelingpbc@utrecht.nl

Dit bericht is overgenomen van de Faceboopagina van de Oostkrant.

Illustration
 
Deel dit: