Bericht

Eindpresentaties studenten Hogeschool Utrecht

Geplaatst op 17 juni 2020, 13:15 uur

Gedurende 20 weken hebben studenten van de Hogeschool Utrecht interdisciplinair met elkaar samengewerkt, gezamenlijk het onderwijs gevolgd en literatuuronderzoek gedaan naar de verschillende problemen in de wijk. Er kwam goed naar voren hoe er in eerste instantie vanuit de “eigen bril” naar het probleem werd gekeken. Gaandeweg ontstond er een intensieve samenwerking waarbij de studenten de eigen expertises interdisciplinair gingen bundelen. Dit kwam bijvoorbeeld tot uiting tijdens het Klinisch Redeneren (een onderdeel van het onderwijs). Er werd bijvoorbeeld een casus ingebracht van een student Social Work over een cliënt met verslavingsproblematiek. Vanuit de verschillende opleidingen werd er gediscussieerd en nagedacht over de mogelijkheden qua inzet van zorg en om kwaliteit van leven voor de client te verbeteren. 

Vandaag waren de eindpresentaties en konden de studenten laten zien wat de opbrengsten waren van het onderzoek en de samenwerking met elkaar. Een mooi voorbeeld was een bijeenkomst van Savronisa Keijzer (Social Work) waarbij mantelzorgers uit Utrecht Oost bij elkaar werden gebracht (in een digitale meeting) en in gesprek gingen met elkaar. Marit Bos (Verpleegkunde) deed onderzoek naar de meerwaarde van digitale hulpmiddelen bij mantelzorgers. Jana Jaasma, Lawan Azis en Teun Steinroth (Social Work) hebben op grond van ervaringsverhalen van mantelzorgers nagedacht over ondersteuning en kwamen op een te ontwikkelen “mantelzorglijn” voor de wijk Utrecht Oost uit.

Suuske Damen (Verpleegkunde) heeft onderzoek gedaan naar de effecten van een beweegprogramma op het valrisico. Sophie van Erp (Fysiotherapie) ontwikkelde een prototype van een digitale app gemaakt waarbij bewoners gemotiveerd worden om dagelijks te bewegen. Amber  van de Kraats (Verpleegkunde) deed onderzoek naar bewoners die verschillende medicijnen gebruiken (meer dan 5). In samenspraak met de apothekers heeft ze gekeken naar de effecten van het periodiek evalueren op het valrisico van de client. Jesse Bresser (Verpleegkunde ) deed onderzoek naar de effecten van een koolhydraatarm dieet op de bloedsuiker bij Diabetes Mellitus type 2 clienten. Houssnia Kacha (Farmakunde) en Jeanine van Wingerden (Farmakunde) hebben de studenten als projectbegeleider begeleid gedurende dit project.

De groep studenten werd begeleid door Jeroen Bakker (docent Verpleegkunde) en Herma Tigchelaar (docent Social Work).

De samenwerking met de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar was een regionale pilot. Op nog vier locaties in de regio Utrecht heeft Onderwijs & onderzoek in de praktijk plaatsgevonden.

Illustration
 
Deel dit: