Activiteit

Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost - De Middenstand in de wijk

vrijdag 27 januari 2023 , 16:30 - 18:00 uur
Illustration

Elke laatste vrijdag van de maand van 16:30 – 18:00 uur (inloop vanaf 16:15 uur) is er een Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost. Iedere maand staat een ander verhaal centraal. Deze keer is dat: de Middenstand in Utrecht Oost, van paard en wagen tot elektrische bezorgbakfiets.

Toen de Schildersbuurt voltooid was, was de wijk bezaaid met allerlei winkeltjes. Die zijn vrijwel allemaal verdwenen. maar soms hebben ze nog sporen nagelaten in het straatbeeld. Was een bepaalde branche misschien opvallend vertegenwoordigd en wat vertelt dat over de wijk en haar bewoners? Wat waren opvallende winkeltjes en legendarische winkeliers?  En welke ontwikkelingen hebben zich in de afgelopen eeuw in het winkelbedrijf afgespeeld?
Aan de hand van deze en andere vragen komen we leuke en interessante feiten en verhalen op het spoor die grotere maatschappelijke ontwikkelingen weerspiegelen (zoals misschien wel… eetgewoontes in de advertentie van de slager). 

Hartelijk welkom in De Wilg om te luisteren en ook je verhalen te delen.

Het Cultuurhistorisch Café Utrecht Oost is een initiatief van een aantal wijkbewoners. Voor iedereen die van geschiedenis en cultuur houdt en die liefde wil delen met andere wijkbewoners en enthousiastelingen.

Theo Visser, een van de initiatiefnemers: “Ik woon al ruim 25 jaar in de Schildersbuurt en ben me, als amateurhistoricus, steeds meer voor Utrecht Oost gaan interesseren. Ik ontdekte dat de wijk een fascinerende kijkdoos naar het verleden is. Achter elke straathoek zit, bij wijze van spreken, wel een mooi verhaal. Verhalen die extra betekenis krijgen als je ze plaatst in een groter historisch verband. Inmiddels heb ik een flinke hoeveelheid leuke en interessante feiten en informatie verzameld. Graag deel ik die met medewijkbewoners en andere geïnteresseerden. Wie weet, komen zij dan zelf ook met verhalen en gezichtspunten waardoor een mooie uitwisseling ontstaat. Uit ervaring weet ik dat bezig zijn met historie niet alleen leuk en interessant is maar ook je band met de wijk verdiept en verrijkt. Lees meer over de inspiratie van Theo in het interview dat het Wijkmagazine van Oost voor Elkaar met hem had.

Wist je dat...
•    Utrecht Oost zo’n 500 jaar geleden vooral uit grasland en een paar kloosters bestond?
•    en dat de opzet van de huidige wijk grotendeels is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw?
•    je de oude boerderijwoningen -- vaak herkenbaar aan de verhoogde opstap -- nog steeds overal in de wijk kunt vinden? 
•    veel meer mensen dan je denkt, geïnteresseerd zijn in of op andere wijze bezig zijn met de geschiedenis en het aanzien van de wijk?

Leuk om die informeel eens te ontmoeten? Of vind je het leuk om zelf een verhaal over de wijk te vertellen?
Kom dan naar een van de volgende cafés: Vrijdag 27 januari, 24 februari, 31 maart, 28 april, 26 mei of 30 juni.

Het Cultuurhistorisch Café wordt mogelijk gemaakt door De Wilg en Oost voor Elkaar

Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Word lid van Oost voor Elkaar (het kost je niets) en ondersteun zo de activiteiten van de Wijkcoöperatie
Documenten

Deel dit: